Sporen

Sporen vindt plaats van maandag 9 tot en met zondag 29 september 2024 op en rond de vestingen tussen Menenpoort en Rijselpoort.  Een week lang (van 9  tot 13 september) zullen maximaal acht ontwerpers (of teams) een origineel kunstwerk creëren dat zich focust op het historische landschap.  

Sporen a lieu du lundi 9 au dimanche 29 septembre  2024 sur ou autour des remparts entre la Porte de Menin (Menenpoort) et la Porte de Lille (Rijselpoort) d’Ieper. Durant une semaine de 5 jours – du 9 au 13 septembre - 8 créateurs (ou équipes) sont invité(e)s à réaliser une œuvre artistique originale axée sur le paysage historique. 

Sporen takes place from Monday 9th to Sunday 29th of Sepember 2024 on and around the Ypres city ramparts between the Menin Gate and the Lille Gate in Ypres (B). For one week: 9th – 13th of september, 8 designers (or teams) are invited to create an original work of art based on the historic landscape

Didier Ferment (FR) - Voyage,  

Vanaf de top van de stadswallen van Ieper worden de ogen van bezoekers getrokken naar een vluchtige ophanging van witte veren. Een boot van veren lijkt te varen ... in de lucht, boven het water. Voor een moment ervaren bezoekers de sensatie van een dagdroom, wanneer een zuchtje wind de veren in beweging zet. 
Op deze manier schommelt de boot in de wind en wordt deze gereflecteerd op het wateroppervlak. Het is licht, luchtig en onwerkelijk en gemaakt van draden en veren. De enige zwaartekracht wordt geleverd door een heleboel kiezels die de romp ondersteunen. 


Bob Budd (GB) -  Gardening Tip No.12 (How to unpack a tree - full instructions inside)

 Mijn idee was om een hele grote verpakkingsdoos te maken, die om een boom heen werd gebouwd. Het lijkt alsof de boom vers in het park is afgeleverd in een doos, die vervolgens is geopend. 

Dit werk is een vervolg op mijn serie werken getiteld 'Tuiniertips' (één daarvan was de zes meter lange deegroller van hout en gras die ik in 2020 voor Sporen maakte). 

In een tijd waarin de natuur steeds meer onder druk komt te staan, werpt deze serie kunstwerken een surrealistische, schuine of humoristische blik op onze eigen werkrelatie met de natuurlijke omgeving.  

Marisa Merlin (FR) - Comme un papillon (Like a butterfly)

 Dagvlinders zijn indicatoren van verschillende terrestrische ecosystemen, omdat ze snel reageren op veranderingen in het milieu, zowel op landschaps- als op microhabitatniveau.

De installatie wil de aandacht vestigen op deze kwetsbare bewoners van ons milieu als een sterk symbool van de versnellende klimaatverandering, en stelt voor om je even voor te stellen dat je een tere vlinder bent op zoek naar een gunstige habitat om te overleven. 

Het werk stelt ons in staat om even te spelen en te denken dat we mooi en licht zijn als een vlinder, maar ook om ons voor te stellen dat we heel kwetsbaar zijn en een gunstige habitat nodig hebben om onze vleugels uit te slaan. 

 Marc Swysen (BE) -  Midzomernachtdroom – ontmoeting met een verdwaalde Medusa op de vestingwallen 

 

Het werk combineert de mysterieuze, surrealistische sfeer van Shakespeare's iconische toneelstuk ‘A midsummernight’s dream’ met een reflectie op onze klimaatuitdagingen van zeespiegelstijging en overstromingen. 

Tussen de bomen zweeft een enorme, transparante, groenige kwal binnenin een kapel-vormige constructie. In het stadspark is een ontmoeting met deze mensgrote medusa als een hallucinatie of een droom die wakker wordt beleefd. 

 SCHSCHT (BE/NL) -  Spoiler Alert 

 Dit werk stelt beide kanten van de leefwereld van de mensen in vraag: aan de ene oever bevindt zich een historisch landschap waar de natuur langzaam maar zeker triomfeert over menselijke ingrepen (de vestingen). Aan de andere oever domineert de bewoonde wereld, waar menselijke activiteit de natuur heeft getransformeerd en gecontroleerd. Hier symboliseert het kunstwerk de menselijke neiging om te geloven dat het elders beter is, in dit geval, aan de kant van bewoonde beschaving. 

Waar is het gras groener? Daar waar de sporen van de mens worden uitgewist, of net niet? Hoe valideer je zaken zoals geschiedenis, natuur en evolutie? 

Rumen Dimitrov (BG) - Flying 

 Flying boats is een aanraking met het onwerkelijke, een soort wandeling in het oneindige. 

Met deze sculpturale installatie wordt geprobeerd op een artistieke manier aandacht te besteden aan het milieu en de relatie tussen natuur en mensen in waterrijke gebieden. Een groep boten hangt in de lucht aan X structurele houten steunen die doen denken aan museumstukken. Het idee is om een surreëel landschap te creëren van een groep boten die de wetlands doorkruisen en over het water proberen te vliegen, wat doet denken aan een karavaan van vreemde dieren. De boten zijn vliegende tuinen en eilanden met lokale vegetatie, een habitat voor vogels en dieren. Met deze installatie wordt een directe interventie in de watergebieden aangekondigd om een nieuwe kans te vinden om vogelpopulaties, habitats en vormen in deze gebieden te redden en nieuw leven te geven. 


Bart Ensing (NL) -  Licht

De wereld is in onrust, het leven valt velen zwaar. Zelf voel ik ook pessimisme over waar we naartoe gaan, maar in mijn persoonlijk leven voel ik dat niet. Ik zie een mooie toekomst. Ik maak installaties die vaak gaan over verbinding, ruimte, licht en hoop. 

 

Op de omwalling span ik bij een reeks bomen draden tussen de takken van de bomen en de grond. De draden min of meer op een rij, maar wel golvend. Met aan de draden stroken organza, licht, luchtig, speels in de wind, in verschillende kleuren. Donkerder kleuren dicht bij de grond, aan het begin van de wandeling, lichtere kleuren hoogte, in de volgende bomen. Met de wandeling langs de installatie, en met de blik omhoog, wordt de blik van de bezoeker getrokken naar het licht. 

W. Vanderstede – P. Simon (NL) -  a a i m e

Bij een eerste bezoek aan de vestingen viel hen de dominante hardheid op van de ruimte, zowel in vorm als materialiteit. Die ‘hardheid’ is natuurlijk te begrijpen vanuit de oorspronkelijke militaire functie. Doorheen de tijd legde de natuur daar een opvallende ‘zachtheid’ overheen. De organische vertakkingen van de bomen breken de rechtlijnigheid van de vestingstructuur. Op microschaal vormen de mossen en muurplanten een soort mantel die de vestingen induffelt. De hardheid van steen wordt verpakt in een tapijt. De felgroene mossen laten de zacht ronde binnenbochten van de vesting mooi tot hun recht komen. 

Met vijf grote letters in mos willen de kunstenaars de aandacht vestigen op die minuscule zachte kant van de vestingen. Ze nodigen de bezoekers uit om het tactiele groen op de vestingmuur voorzichtig te aaien. Het is een universele oproep om zorgvuldig om te gaan met natuur en erfgoed, om zachter om te gaan met elkaar, jezelf, de dingen en de wereld: Aime, aai me. 

Download het digitale plan (NL) hier (vanaf 31 augustus 2024)